torstai 31. lokakuuta 2013

Vapaaehtoistyötä kokeilemassa

Olin tänään ensimmäistä kertaa elämässäni tekemässä vapaaehtoistyötä, eikä se tuntunut työltä ollenkaan - päinvastoin! Netistä löytämäni Turun Suurella sydämellä -sivut esittelevät pitkän listan avoimia vapaaehtoistyöpaikkoja. Silmääni iski Lahja lapselle 2013 -keräyksen lisäksi leipojien haku työikäisten kohtaamispaikkaan. Päädyin sitten lähettämään kyselyn tuosta leipomispaikasta, ja haastattelun kautta pääsin eilen perehdytykseen. Tänään olin siis itsenäisesti leipomassa sämpylöitä ja kääretorttua, ja kyllä vaan oli hauskaa! :) 

Paikka on täynnä tosi ihania ihmisiä, ja tunsin heti kuuluvani porukkaan. Ihmiset tunnistivat minut tietty uudeksi, joten kaikki vastaantulijat esittäytyivät ja jäivät hetkeksi tai pidemmäksikin juttelemaan ja tutustumaan. Huomasin heti vapaaehtoistyön eron palkkatyöhön: kun ihmiset tekevät näitä hommia omasta tahdostaan niin usein kuin heille itselleen sopii, on ilmapiiri ihan toisenlainen. Kohtaamispaikassa tietysti erityisen paljon pidetään huolta siitä, että kaikkien on mukava tulla ja olla.

Leipominen on jotenkin mulle vielä niin sopiva tapa tehdä hyvää, koska tykkään tehdä kaikkea, missä oman käden jälki selkeästi näkyy. Tämän lisäksi työ on tosi palkitsevaa juuri siksi, että tietää oman panoksen menevän hyvään tarkoitukseen. Jo ekan päivän jälkeen mussa syttyi halu antaa lisää ja tehdä enemmän hyvää - jäin samantien koukkuun! 

Työni hedelmät siinä :)

Olen niin tyytyväinen, että uskalsin lähteä yksin mukaan, koska juuri tätä haluan välivuodeltani: mahdollisuuden löytää uusia, ihania asioita, kokemuksia ja itsetuntemusta. Että näinkin syvällisiä ajatuksia voi sämpylöiden pyörittäminen herättää :D 

Hei kuulkaa, jos sitä vapaa-aikaa löytyy vähänkin annettavaksi, niin suosittelen koittamaan vapaaehtoistyötä. Työtehtäviä löytyy joka lähtöön, ja hommasta voi aina irtisanoutua, jos se ei olekaan itselle sopivaa. Väitänpä vaan, että moni saattaa yllättyä iloisesti! Tästä saa vähintään yhtä paljon hyvää mieltä itselle kuin mitä antaa toisille :)

maanantai 28. lokakuuta 2013

Kannatti luottaa norsuun

No nyt on Tukholman-kämppä valmiina uutta asukastaan varten! Siivosin lukaalin lattiasta kattoon, joten voin kirjaimellisesti aloittaa puhtaalta pöydältä. Maalausmestarina toimi allekirjoittanut, ja värivalinnan tein puhtaasti sen perusteella, että sävyn nimi oli Elephant, lempieläimeni (toki idea harmaasta oli jo tiedossa, mutta sävyjä oli noin tuhat ja yksi). Kannatti siis luottaa ronsuun, nimittäin tulos on ainakin omasta mielestäni tosi onnistunut! Harmaa tuo huoneeseen eloa hyppimättä silmille sen enempää. Tässä vähän ennen ja jälkeen -kuvia (sotku kylläkin ihan itse aiheutettu, ei kämppä sentään tuolta näyttänyt kun tultiin :D).

ENNEN




JÄLKEEN













lauantai 26. lokakuuta 2013

Terveiset Tukholmasta!

Joko se Halloween meni? Ei se ole mulle ikinä ollut mitenkään merkityksellinen juhla, mutta tajusinpa täällä Tukholman-kämpällä vieraillessani, että tänä vuonna olenkin ihan ajan hermolla ja teemassa mukana!


Aika kauhean näköistä meinaan :D Ja vähän pelottavaa tästä tekee se, että eilen käytin jo viitisen tuntia siivoamiseen! Motivaatio on kuitenkin korkealla, koska kyseessä on siis minun ihka ensimmäinen oma koti! Tänään laitetaan maalitela pyörimään ja heitetään tuohon oikeanpuoliselle seinälle harmaata ja lopuille valkoista. Jälkeen-kuvia luvassa maanantaina!

Muuten olen tästä kämpästä ja Tukholmassa elämisestä innoissani, mutta ajatus yksin elämisestä tuntuu aika, no, yksinäiseltä. Mitä teen kaikki pimeät illat täällä? Vai pitääkö päivät täyttää menoilla, jotta tulen tänne vaan nukkumaan enkä ehdi ajatella asiaa? Eilen iltasella olin jo hetken yksin täällä, ja heti oli ihan orpo olo! Kaipaankin vinkkejä teiltä, joilla on yksin elämisestä kokemuksia. Tai muutkin saa heittää ideoita. MITEN se onnistuu tulematta seinähulluksi??

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Myslileipäset

Inspiroiduin parista puolityhjästä myslipaketista, joiden sisältö ei oikein maistunutkaan - tajusin, että nehän saa käytettyä itsetehtyihin myslipatukoihin! Sitten innostuin lisää, kun kekkasin että näihinhän saa heitettyä melkein mitä vaan sekaan :) Tästä ohjeesta sain apua alkuun. Tämä olikin hauska kokeilu ja samalla maistuva tapa tyhjentää kaappeja.

Eilen illalla valmistui kokeiluerä ykkönen (nämä ovat tosi nopeatekoisia), johon sekoitin mustikkamysliä, pähkinä-hedelmäsekoituksen lopun, rusinoita, pienen kourallisen 100% tummaa suklaata sekä appelsiini-persikkamehua ja paria erilaista hunajalaatua, purkkien loppuja. Aika tuju yhdistelmä, niinkuin tuosta voi varmaan päätellä :D Mutta ihan hyviä! Massasta ei tullut ihan sellaista mitä kuvittelin, mutta sain sen aika hyvin muotoonsa tuon pikkuleipämuotin avulla. Tämänkin ansiosta pää täyttyi taas vaikka mistä ideoista: näistähän voi tehdä vaikka minkä muotoisia, ja koristellakin näitä voisi :)





Eilen illalla laitoin yöksi omenoita kuivuriin tämän päivän kokeiluerä kakkosta varten. Tällä kertaa tein tuon ohjeen mukaisen kokonaisen annoksen, johon sekoitin 6 desiä myslinloppuja, desin rusinoita, kanelia ja 3 desiä kuivattua omenaa (laitoin ohuina viipaleina kuivuriin, ja tänään murensin sitten käsin). Lisää hunajapurkkien loppuja sain myös taas käytettyä.





Suosittelen kyllä kokeilemaan näitten valmistusta - tekeminen on helppoa ja nopeaa, ja mukavaa, kun saa vapaasti heitellä ainekset oman maun mukaan :) Jouluisesti maustetut myslipatukat voisivat olla kanssa aika kiva lahjaidea pukinkonttiin. Ohje lupaa näiden säilyvän huoneenlämmössä 2-3 viikkoa.

Huomatkaa, että tuolta samaiselta sivulta löytyy myös itsetehdyn kotimyslin ohje, mua ainakin alkoi kiinnostamaan! Lisää omenaa meni myös kuivuriin juuri :) Meillä kun sitä täällä riittää...


Siellä on leipäset säilöttyinä mun kaikkien aikojen lempparikeksipurkissa :)

maanantai 14. lokakuuta 2013

Lisää kirppistelyä

Kun nyt oikein vauhtiin päästiin, niin pitipä vielä viime perjantaina lähteä kirppiskierrokselle. Tosiaan olin ajatellut, että kyseessä on semmoinen parin tunnin pikavisiitti, mutta päädyttiin sitten viettämään viitisen tuntia Länsikeskuksen ja Manhattanin Kirppis-Centereissä ja sitten vielä Impivaaran Ekotorilla. Nyt kun Tukholmaan lähtö alkaa lähestyä ja siellä odottaa se eka oma kämppä, niin kirppareiltakin lähti mukaan vaan tämmöistä omakoti-tavaraa.


Ihana mintunvihreä kulho 2,50e


Uudenveroisessa kunnossa oleva MUMMI-kulho kympillä :D (norm. hinta ~18e)


Myös uudenveroinen Muumi-kulho 11,60e (norm. hinta ~24e)


Koristelautanen 1,70e


Uudenveroiset Muumi-tarjottimet 9e/kpl (norm. hinta ~20e/kpl)

Hei tähän kirppistelyynhän uhkaa jäädä koukkuun! Ei mulla sinne 18 neliön kämppään paljon enempää tavaraa varmaan mahdukkaan :D Onneksi on vastaavasti tullut myytyä omia tarpeettomia tavaroita tässä vuoden mittaan aika paljonkin, joten ihan hyvällä omallatunnolla nämäkin ostin :) 

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Viikonlopun kirppislöydöt

Hyvien kirppislöytöjen henki suosi mua taas pitkästä aikaa Turun Kirppis-Centerissä :) Itse en ole myyntipöytää halunnut sieltä ottaa kovalta tuntuvan loosivuokran+provikan takia (kaukaisesta sijainnista puhumattakaan), mutta toisaalta korkeampi vuokrahinta on ostajan kannalta hyvä juttu: tavara vaihtuu nimittäin kivasti. Yli 400 myyntipaikan tilat takaavat myös sen, että tavaraa on monenlaista eli jokaiselle jotakin eli mullekin muutama kiva löytö!


Shampoo ja kuumasuoja puoleen hintaan 4,45e/kappale. Yleensä en osta kosmetiikkaa tai vastaavia kirpparilta, mutta näitten tuotteiden takana oli selkeästi jokin toimintansa lopettanut kampaamo, koska samoja tuotteita oli koko loosi täynnä. Näitä pulloja ei myöskään pysty kovinkaan helposti täyttämään uudelleen, joten luotin tällä kertaa siihen, että sisältö on sitä mitä pakkaus lupaa.


Iittalan 1,65 litran Teema-kulho kympillä! Alkuperäisen hinta on jossain 35-40 euron hujakoilla, joten tähän löytöön olen tyytyväinen :) Kulmasta puuttuu milli kertaa milli -kokoinen pala, mutta ei häiritse mua kun tulee mulle ihan arkikäyttöön.


Tää sopii kivasti mun vihreän ja valkoisen kulhon kanssa :)


Iittalalla jatketaan: matala Aalto-malja 15 eurolla, priimakunnossa! Uuden hinta 20-24 euroa, kun en nyt mittanauhan kanssa ole katsonut että kumpaa kokoa tämä on :D Hyvä löytö joka tapauksessa :)


Design-löydöistä huolimatta nämä kahden euron papukaijakorvikset olivat mun kirppispäiväni kohokohta! Kuka olisi voinut vastustaa??


Käsityörintamalla puolestaan on menossa mulle erittäin tyypillinen vaihe (oikeastaan kuvaa hyvin mun elämää yleensäkin): tehdään juuri sitä mitä tällä hetkellä vähiten pitäisi tehdä. Eli valmistumassa on ei-kenellekään tuleva torkkupeitto, kun taas joululahjat ovat vielä toistaiseksi uhkaavan paljon lankakerän näköisiä. Nään itseni joulukuun puolessavälissä neulomassa sormet verillä ja hampaat irvessä... Onpahan sitten ainakin torkkupeitto minkä alla neuloa! 

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Inventaario

Aina välillä tulee semmoinen kutina sormenpäihin, että on pakko levittää kaikki varaston langat lattialle ja katsoa että mitäs täältä taas löytyykään. Äsken iski juuri semmoinen tunne, joten ei kun tuumasta toimeen!


Ilokseni huomasin, että lankamäärä on vähentynyt aikamoisen paljon lähtötilanteesta. On tässä siis jotain edistystä tullut kahden vuoden aikana! Kuvasta puuttuu kaksi laatikollista niitä "parempia" eli käyttökelpoisempia lankoja, koska tavoitteeni on mahdollisuuksien mukaan päästä ensin eroon vyötteettömistä tapauksista, huonommista materiaaleista valmistetuista langoista ja pikkukeristä. Kyllä näidenkin avulla pieni pää täyttyy onneksi ideoista, joita varsinkin joululahjaneulomuksia aloitteleva tarvitsee.

Noista tulee lapaset. 

Näistä tulee raidalliset villasukat. 

Niin muuten näistäkin! 

 Skappel-viritelmäni sai purkutuomion. Luulenpa, että tuosta vihreäntapaisesta tulee uusi Skappel.

 Näistä tulee sormikkaat.

Näistäpä tuleekin torkkupeitto!! Sain maailman loistavimman idean ja tästä pitäisi tulla aivan sikamaisen hieno. Malttakaas hetki niin tekaisen sen, sittenpähän näette! 

Tiivistäen voin sanoa, että inventointi kannattaa :) 

tiistai 1. lokakuuta 2013

Aivojumppa

Ohje: Picklesin Cropped lavender jacket, palmikot Neulojan suuresta silmukkakirjasta
Lanka: Novita Isoveli
Puikot nro 7

Ohjeet varmaan epäonnistumiseen villatakin tekijälle:

1. Älä välitä, vaikka lanka ei olisi lähimainkaan samaa kuin ohjeessa - kaikki ne neuletiheyshömpät, kerän metrimäärät sun muut on ihan turhia!

2. Valitse mahdollisimman monimutkainen kuvio, jotta varmasti suutut ja turhaudut työtä tehdessäsi. Näin varmistat, ettei epäonnistumisia ainakaan tule purettua, vaan haluat saada työn valmiiksi niin nopeasti kuin mahdollista. Lopputuloksesta riippumatta.

3. Älä kuuntele sitä sisäistä ääntä, joka sanoo että jokin on nyt menossa pieleen. Takki voi vielä maagisesti venyä oikean levyiseksi. 

Kaikkien ylläolevien kohtien toteutumisesta huolimatta Aivojumppa-villatakistani tuli aika hieno - harmi vaan, että siitä pääsee nauttimaan joku pienempikokoinen!





Mainio löytö muuten tuo Pickles - suosittelen! Muun muassa ihania villatakkeja näyttäisi olevan vaikka millä mitalla :)

Aivojumppa-rutistuksen jälkeen kaipasin jotain vähän aivottomampaa tekemistä, joten mikä parempaa kuin pullan leipominen! Meneillään olevaan luomuviikkoon sopien pullat valmistuivat luomujauhoista ja -munista :)