sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joululeipomuksia

Suomessa taas! Tulin vähän pidemmälle joululomalle ja tällä hetkellä tylsistyn kotona, joten mikäs sen mukavampaa kuin koeleipoa ja -kokata joulua varten :)

Lussekatter eli luciapullat


Tekniikan kehittyminen on silminnähtävää :D



Näitä kyllä suosittelen kokeilemaan, ovat meinaan yllättävän hyviä (normaalisti en tykkää täytteettömistä pullista)! Mun mielestä näistä kannattaa tehdä aika pieniä ja mahdollisimman vähällä jauhomäärällä, niin tulee pehmeitä ja kivoja syödä, jos kukaan ymmärtää mitä tällä tarkoitan :D Korvasin sahramin reilulla teelusikallisella kurkumaa, eikä antanut mitään huonoa makua ainakaan meidän maistajien mielestä. Tuommoisista kirkkaan kullankeltaisista pullista tuli lisäksi jotenkin tosi hyvälle tuulelle, kun ne kypsinä näki ekan kerran :) Näitä pieniä elämän iloja!

Eilen koristeltiin ja tänään koottiin Villen kanssa (ällöstä ja huonosta valmistaikinasta tehty) perinteinen muumipiparitalo. Kyllä taas ärräpäät lenteli, sormet paloi ja hampaita kiristeltiin tuon kuuman sokerin takia, mutta saatiin kuin saatiinkin jonkunnäköinen hökkeli kyhättyä :D Paljon kuorrutetta saumojen päälle ja reippaasti tomusokeria vielä kuorrutteenkin peitoksi, niin hyvä tulee! Kuulkaas, tässä tulee mahdollisesti maailman paras piparikuorrutteen resepti - kovettuu nopeasti ja on just sopivaa koostumukseltaan. Kyllä ne ruotsalaiset vaan osaa (resepti Ikeasta ostetusta Fika-kirjasta)!

Ehdottomasti vähintäänkin maailman paras ja kaikin puolin muutenkin uskomattoman mahtava piparinkuorrute

½ munanvalkuaista
2 dl tomusokeria
1 maustemitta etikkaa tai sitruunamehua (itse laitoin teelusikallisen sitruunamehua ja hyvää tuli)
väriainetta (värjäsin oman kuorrutteeni muutamalla sulatetulla mustikalla, hyödynnä keinotekoisen väriaineen sijaan omista kaapeista löytyviä tuotteita, esim. punajuuri, mansikka, mustikka, miksei tuo kurkumakin)

Sekoita kaikki aineet sähkövatkaimella voimakkaasti vispaten. Kaavi kuorrute esim. Minigrip-pussiin ja leikkaa kulmasta pieni pala (OIKEASTI pieni, note to self...). Mulla kuorrute riitti Muumitalon lisäksi vielä aika moneen pipariin ja lopun n. ruokalusikallisen heitin pois kun en vaan jaksanut enää koristella. Eli riittoisaa on.




Ja mitäs sen väliä vaikka muumeilla onkin vähän vetoisa kämppä (ks. esim. katto) ja koristelut kaukana ammattilaistasosta, kun yhdessä ollaan tehty ja oli mukavaa. :) 

2 kommenttia: