maanantai 6. tammikuuta 2014

Japani - ihmisistä ja kulttuurista

Tähän väliin voisin kertoa muutamista ihmetyksen aiheista, mitä viikon aikana ehti tulla vastaan. Huom, en sitten tosiaan ole mikään Japanin kulttuurin asiantuntija, vaan nämä ovat ihan omia havaintoja lyhyeltä viikon reissulta, sekä asioita, joita viisaammat ovat mulle kertoneet!


Kohteliaisuus

Ylitsevuotava kohteliaisuus kiinnitti kyllä juron suomalaisen huomion. Tässä muutamia esimerkkejä asioista, jotka saivat kulmakarvat kohoamaan:

- Japanissa asiakas on kuningas, joten myyjät mairittelevat minkä ehtivät. Joihinkin kauppoihin ja ravintoloihin saapuessa asiakkaan ensimmäisenä huomaava myyjä kiekaisee japaniksi "ASIAKAS TULEEEEE!" johon muut työntekijät vastaavat "TERVETULOAAAAAA!" Samoin lähtiessä huudetaan "ASIAKAS LÄHTEEEEE!" ja siihen muistaakseni "KIITOS KÄYNNISTÄÄÄÄÄ!"

- Tervehtimisen, hyvästelyn, kiittämisen ja ties minkä ystävällisen eleen osoittaminen hoidetaan kumartamalla. Lähikaupassakin myyjä kumarteli mulle kuin linkkuveitsi, vaikka ostin vain vesipullon!

- On epäkohteliasta antaa ja ottaa asioita yhdellä kädellä, esim. juuri kaupassa myyjä ojentaa vaihtorahat kaksin käsin (myyjälle annettavat rahat laitetaan kuitenkin tiskillä olevaan astiaan)

- Japanin sanaa "iie" eli "ei" ei niinkään käytetä, vaan sen sijaan japanilainen voi vastata myöntävästi, mutta osoittaa kielteisyyden kehonkielellään tai äänensävyllään. Suoraan kieltäytymistä pidetään erittäin epäkohteliaana

Tatamille astuminen kengät jalassa on yksi Japanin pahimmista etikettivirheistä

Häveliäisyys

- Kiusallisia aiheita vältellään viimeiseen saakka jopa siihen pisteeseen, että kouluissa ei juurikaan ole seksuaalivalistusta

- Meidän porukan piti yksi päivä käydä hakemassa ummetuslääkettä, joten menimme apteekin tapaiseen liikkeeseen, jossa myytiin reseptivapaita lääkkeitä. Aini yritti mahdollisimman nätisti ja kaarrellen selittää ongelman myyjälle, joka meni silti heti vaikeaksi, pyysi meitä odottamaan ja tuli takaisin toisen myyjän kanssa. Aikansa asiaa selviteltyään Aini sai myyjät vihdoin ymmärtämään mitä tarvitsimme, ja hihitellen ja punastellen myyjät osoittivat meille oikean lääkkeen poistuakseen äkkiä takavasemmalle. Tuli kieltämättä loukkaantunut olo, mutta ilmeisesti kyseessä oli vain myyjille niin epämukava tilanne, että he nauroivat yrittääkseen keventää tunnelmaa. Niin kummallista!

- Osassa vessoista on nappi, jota painamalla pytyn yhteyteen asennetuista kaiuttimista alkaa kuulua veden kohinaa. Tämä peittää "nolot äänet", jotta taas vältytään kamalalta kiusallisuudelta!

- Nolot ostokset, kuten kuukautissuojat tai vaikkapa nämä ummetuslääkkeet pakataan mustaan muovipussiin, jonka nimesin nolopussiksi


Kuten kuvasta näkyy, musiikin lisäksi löytyy toimintoja joka lähtöön...

...kun taas tässä vessassa niitä mukavuuksia voisi olla hiukkasen enemmän!

Krääsätaivas & kulutusjuhla

Japanissa rakastetaan kaikennäköistä tavaraa, ja sitä tuntuikin tulevan joka tuutista. Toisaalta krääsälle on ilmeisesti suurempi tarve kuin vaikka Suomessa: monissa tilanteissa on tapana antaa ihmisille pieniä lahjoja. Erityisen ärsyttävää oli se, että monet ruuat olivat yksittäispakattuja, ja ostoksen koosta riippumatta kaikki pistetään AINA muovipussiin, josta ei oikein voi kieltäytyä.


Yllätyksenä oli se, että aikuiset ihmiset rakastavat kaikkia piirroshahmoja ja tosi "lapsellisia" juttuja. Tyyliin vaikka metron ihan virallisessa julisteessa saattaa olla metrovirkailija-asuinen piirretty pupu antamassa jotain ohjeita puhekuplassa, ja ihmiset ottaa sen ihan tosissaan, kun Suomessa sama juttu lukisi mustavalkoisella paperilla ja piste. Mua nauratti erityisesti se, että japanilaiset lapset ei niinkään välitä Muumeista, vaan nuoret pariskunnat ja ylipäätään aikuiset ovat niistä ihan sekaisin! 

Erityisesti tytöt ja naiset monet haluavat olla tosi söpöjä, ja pukeutumistyyli on sen mukainen: muodissa ainakin tällä hetkellä näyttivät olevan pastellisävyt ja muut hörhelöt. Naiset sipsuttavat ja hihittelevät ja tekevät kaikkensa näyttääkseen mahdollisimman suloisilta.

Puhtaus

Useimmat tilat olivat erittäin hyvin puhtaanapidettyjä, ja erityisesti metron vessat yllättivät iloisesti monta kertaa. Japanilaiset ovat tosi siistejä, eikä kadulla ollut roskia muistaakseni ollenkaan (vaikka roskiksia ei näkynyt mailla halmeilla?!). Hygieniasta pidetään huolta, ja ihmiset pukeutuvat todella siististi ja huolitellusti. 

Mistään ruokapaikasta ei myöskään tullut minkäännäköisiä vatsatauteja, eikä koskaan tarvinnut miettiä, että onko ruoka turvallista syötäväksi puhtautensa puolesta. 

Ensialkuun huomion kiinnittivät hengityssuojia käyttävät ihmiset, koska ilma oli meistä ihmeen puhdasta suurkaupungin ruuhkista huolimatta. Kävikin ilmi, että kaikki flunssaiset käyttävät maskia pisaratartunnan ehkäisemiseksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti