tiistai 7. tammikuuta 2014

Japani - ruoka

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä aiheena ruoka! Olen pienestä pitäen ollut nirso ruuan suhteen, joten tämmöinen aivan uudenlaisen keittiön kokeminen oli mulle kyllä shokki. En voi sanoa rakastuneeni japanilaiseen ruokaan, mutta koen kyllä jollain tasolla ylittäneeni itseni selvittyäni kaikesta siitä maistelusta ja merenelävistä ja levästä ja kylmästä lihasta :D Että näkemyksiä avartava kokemus tämä tosiaan oli, ja kyllä sieltä niitä hyviäkin makuja löytyi! Ruuista mulla ei niin hirveästi ole kuvia, mutta laitan tähän sekaan nyt parin ravintolareissun otoksia.

?!

Lesson number one: riisiä on kaikkialla, joka aterialla ja sellaisissa muodoissa mistä et olisi osannut edes uneksia. Aamupalaksi on ihan ok vetäistä kylmä sushintapainen, merilevään kääritty riisipallo, jossa on täytteenä vaikkapa tonnikalaa. Lounaalla riisiä syödään kulhollinen esim. lihan kanssa, päivällisellä saatat löytää alkukeitostasi puolikkaan nyrkin kokoisen, riisimassasta tehdyn sitkeän tyynyn (meillä tämmöinen oli uudenvuoden aterialla) ja illallisella joku varmaan vetää vielä niin ikään riisimassasta valmistettuja udon-nuudeleita.

(Kiva selittää että riisiä on aina ja kaikkialla ja sitten huomata, että eihän mulla oo mistään riisijutuista edes kuvaa... :D)

Riisin lisäksi ruokavalioon kuului runsaasti lihaa (kasvissyöjäsiskoni on joutunut kääntymään takaisin, koska lihattoman ruokavalion noudattaminen olisi ilmeisesti erittäin vaikeaa) ja kalaa sekä muita mereneläviä. Kanaa ei ilmeisesti niinkään syödä, vaikka sitäkin kyllä ruokalistalta löytyy. Kasviksia, ainakin ravintoloissa, saa vain kypsennettynä ruuan seassa (tottakai joissain paikoissa on salaatteja, mutta valikoima on tosi suppea).

 Kaalia alkusnacksiksi 

 Tässä salaatissa oli seassa kuivattuja katkarapuja. Jos katsot tarkkaan, voit löytää kuvasta parit pikkuruiset silmät... Tuo joulukuusenkoristenauhan näköinen silppu on kuivattua merilevää!

 Sushia oli tarjolla yllättävän harvoissa paikoissa. Japanilaiset syövät siis muutakin - ihmeellistä!!

 Herneitä alkusnacksiksi

 Viimeisen illan ateria, shabushabu (viittaa ilmeisesti lihan nopeaan kypsymiseen vedessä): Tuonne vesipottiin laitetaan kypsymään kasviksia, tofua, sieniä, paperinohueksi leikattua lihaa yms ja sieltä niitä napsitaan puikoilla dippikastikkeen kautta suuhun. Mun lempparia! Ateria on valtava: ison vihannesboksin ja lihalautasen jälkeen maustuneeseen veteen laitetaan vielä kulhollinen udoneita kypsymään ja senkin jälkeen syödään vielä jälkkäriä ja oli siinä muistaakseni jotain muutakin vielä...2 kommenttia:

  1. Aivan mahtavat nää Japani-postaukset! Olen selaillut näitä edestakaisin. Ihaillut kuvia ja lueskellut mielenkiintoisia juttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla - kiitos!! Tuliko matkakuumetta yhtään? :)

      Poista