torstai 7. marraskuuta 2013

Unelmanpehmeät sämpylät

Olen aina ajatellut, etten ole sämpylänleipojaihmisiä. Ongelma mulla on ollut sama kuin pullien kanssa: uunituoreina leipomukset maistuvat, mutta jäähdyttyään ne alkavat heti "tiivistyä". Seuraavana päivänä niitä ei viitsi oikein syödäkkään enää (paitsi pullaa tietty, sokerihiiri kun olen). Sain kuitenkin vapaaehtoisleipomista kokeillessani pari hyvää vinkkiä, siispä tässä tulee resepti ah-niin-ihanan pehmoisiin sämpylöihin, jotka maistuvat paremmin kuin hyvin vielä seuraavanakin päivänä!

Unelmanpehmeät sämpylät, n. 23 kpl

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa tai 1 pala (50 g) tuorehiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
5 dl sämpyläjauhoja
loput, noin 4-5 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää rasvaa

1 dl vettä
1-2 tl sokeria

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (kuivahiivan kanssa hieman lämpimämmäksi) ja sekoita siihen joko tuorehiiva tai kuivahiiva sekoitettuna puoleen desiin sämpyläjauhoja. Sekoita tasaiseksi.

2. Lisää suola, sokeri sekä sämpyläjauhot. Sekoita hyvin.

3. Lisää kolme desiä vehnäjauhoja käsin sekoittaen ja lisää sitten rasva. Lisää vielä sopiva määrä vehnäjauhoja, noin pari desiä. Taikinan kuuluu jäädä tarttuvaiseksi ja vain vähän kiinteäksi, ei kuitenkaan juoksevaksi. 

4. Kohota taikinaa noin 15 minuuttia liinalla peitettynä vedottomassa, lämpimässä paikassa.

5. Kaada leivinalustalle suht reippaasti jauhoja. Ota taikinasta puolet kerrallaan ja leivo leivinlaudalla vielä jauhoja taikinaan. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se paloiksi. Pyörittele palat palloiksi ja asettele väljästi pellille. Kohota liinan alla vielä toiset 15 minuuttia. 

6. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 10-13 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

7. Lämmitä vettä mikrossa sen verran, että sokeri liukenee siihen. Sivele pullasudilla sokeri-vesiseosta uunituoreiden sämpylöiden päälle. Tämä estää sämpylän pinnan kovettumisen. 

8. Nauti! :)




Eiköhän tän ohjeen ansiosta tule tehtyä sämpylöitä vähän useammin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti